Sunday, May 09, 2010

Hvorfor vil alle være venn med meg?

Venn. Kontakt. "Follower".

Jeg får stadig flere venner, kontakter og followers. Jeg vet ikke hvem alle er. Mange har jeg aldri møtt fysisk, ei heller hatt noen form for konversasjon med dem overhodet. Hvorfor vil de være venn med meg?

 Jeg har opplevd misbruk av opplysninger og uttalelser jeg selv har lagt ut på ulike forum siden før Internett ble allment tilgjengelig i Norge. Jeg har opplevd at familie, venner, venners venner, kontakter, kolleger og andre har blitt utsatt for sjikane, mobbing, sjalusi, tyveri, informasjonslekkasjer, politianmeldelser, trusler og mye annet på bakgrunn av ting de har skrevet på ulike forum på Internett. Antallet saker øker, omfanget av dem likeså.


Jeg misliker sterkt bruken av "friend" begrepet på Facebook, eller "venn" på godt norsk. Beklager "venner", men de fleste av dere er ikke det jeg ser på som venner. En venn diskuterer jeg hverdagslige ting med, går ut på byen eller møtes på kafe, sender julekort og går på besøk med kaffe og kaker, for å si det enkelt.

Flertallet av de som jeg er "venn" med på Facebook er kolleger og kontakter gjennom min næværende arbeidsgiver. Det kan tolkes på mange måter. Jeg skriver en god del gjennom egen blogg og artikler, og holder foredrag rett som det er. Kanskje det er derfor mange vil være venn med meg - de vil følge med på det jeg skriver - på godt og vondt.

Noen gir meg tilbakemelding på at jeg skriver morsomme tekster som også gir gode tips og ideer til å forbedre sikkerheten på enkle måter. Det setter jeg stor pris på! Konstruktiv kritikk mottas også med stor takk, det er kanskje den beste måten å utvikle seg videre på. Surmaget kritikk har det vært lite av - eller så har jeg glemt det og gått videre.

For meg er Facebook mye tøys og tull. Det positive er at jeg har fått en gyllen mulighet til å få bedre kontakt med familie og venner. Det er alltid hyggelig å kunne ønske gratulerer med dagen, se bilder fra ulike anledninger i livet og gi uttrykk for frustrasjon når Brann taper - igjen (som om jeg bryr meg). Jeg bytter gladelig ut en måned med Facebook til fordel for en halvtime på kafe med noen jeg kjenner. Selv om flertallet av mine venner på Facebook er kolleger og kontakter, så anser jeg Facebook som "privat". Jeg ønsker simpelthen ikke at mine - eller andres - uttalelser skal kobles mot egen arbeidsgiver eller roller forøvrig i arbeidslivet. Det blir dessverre ikke alltid respektert.

Linkedin er stedet hvor jeg har min CV og kontakter i jobbsammenheng. Mange kontakter, også et par-tre som jeg nesten ikke vet hvem er i det hele tatt. På Linkedin har jeg få, om noen "private" uttalelser. Dog er mine uttalelser ("statusmeldinger") der ikke å anse som uttalelser fra min arbeidsgiver på noen måte. Det er fortsatt meg, men i kontekst av profesjonelt arbeid.

Twitter bruker jeg for å følge med på sikkerhetsfolk i bransjen, samt enkelte andre relaterte områder. Det primære formålet er å holde meg oppdatert innen mitt fagområde (sikkerhet), sekundært legger jeg ut statusmeldinger som gjelder en av mine private interesser, nemlig sikkerhet.

Felles for alle er at kontoene jeg har på disse tjenestene er av privat karakter, de er ikke opprettet eller tenkt brukt som et talerør for min arbeidsgiver. Enhver ytring fra meg er å anse som privat inntil noe annet blir påpekt spesifikt i hvert enkelt tilfelle. Jeg er redd for at enkelte simpelthen ikke vil forstå eller akseptere dette.

Dagens hjertesukk altså, men dagens tips blir da også å minne alle på at de fleste uklarheter kan løses ved å simpelthen prate med vedkommende dersom du overhodet er i tvil om et utsagn. Fortrinnsvis ansikt til ansikt - det er fortsatt den beste måten å kommunisere på. Hvem vet - kanskje kan vi bli venner?
--
For de som har orket å lese helt ned hit, så vil jeg sterkt anbefale å ta en kikk på denne grafiske fremstillingen av hvordan ditt personvern sakte men sikkerhet har gått i oppløsning etterhvert som Facebook har endret sine standard innstillinger for personvern. Skremmende, og en klar oppfordring til alle om jevnlig å kontrollere sitt oppsett av personvern. I de fleste tilfeller ønsker du kun å gjøre din profil med innhold tilgjengelig for venner (hva nå enn det måtte være). Du finner oppsettet på menyvalget "brukerkonto" og deretter "Personverninnstillinger" på Facebook. Lykke til!

2 comments:

  1. Vel, uansett hva du mener om forskjellen på venner og kollegaer (som jeg forsåvidt er enig i), så ER det lov til å velge "ignorer/avvis";-)

    ReplyDelete
  2. Vennebegrepet på Facebook er det du gjør det til selv. Hvis du aksepterer invitasjoner fra kreti og pleti, har du bare deg selv å takke.

    ReplyDelete

All comments will be moderated, primarily for spam. You are welcome to disagree with my posts of course.