Thursday, June 03, 2010

Facebook & personvern - del 2

Det skal ikke være lett nei. Personvern altså. På Facebook. Ditt eget personvern. De har gjort mange endringer gjennom årene, og standardinnstillingene for nye kontoer endres slik at stadig mer informasjon blir gjort tilgjengelig for absolutt alle. Absolutt alle, dvs noen hundre millioner brukere på Facebook. Det er mange det!

Ser du noen grunn til at folk i Mongolia, Papua Ny-Guinea eller i Nord-Trøndelag skal ha noen grunn til å lese opplysninger om deg? Jeg gjør ihvertfall ikke det.

Jeg hadde ikke før postet mitt forrige blogginnlegg om Facebook & personvern før de endret utseendet på personvern sidene sine. En ny - og veldig synlig - funksjon er dukket opp for å hjelpe deg til raskt å sette dine personvern innstillinger. Det er ikke kommet noen radikale endringer i det nye utseendet, dvs konfigurasjonsmuligheter som du må ta hensyn til. Ihvertfall ikke enda.

Uansett; jeg har tatt noen skjermbilder sånn for sikkerhets skyld (...selvfølgelig), slik at du kan se hvordan mine innstillinger ser ut med det nye oppsettet. Du kan klikke på bildene for å se dem i full størrelse.

Først og fremst den første og mest åpenbare endringen, nemlig "oppsummeringssiden" for ditt personvern, dvs. det første bildet du får opp etter at du går inn på dine personvern innstillinger. Du ser bildet under. Det nye er en enkel oversikt over dine innstillinger, som du ser av mine innstillinger så er mitt oppsett markert som "Egendefinert":


Egendefinert oppsett er ingen dum ting å gjøre, det betyr enten at du har klikket vilt, eller tatt noen bevisste og logiske valg. Jeg håper på sistnevnte for din del. Uansett; jeg ble nysgjerrig på hva Facebook anbefalte av oppsett for meg, så jeg klikket på "Anbefalt". Nedenstående bilde viser hva Facebook anbefaler deg å sette opp av personvern. Du kan jo sammenligne mot mitt oppsett over....


Facebook anbefaler altså at min status, bilder og alt jeg skriver skal gjøres tilgjengelig for alle på Facebook. Det samme gjelder biografi og favorittsitater, oversikt over familiemedlemmer jeg er koblet mot og sivilstatus.

Videre anbefaler de at alle bilder og videoer jeg er tagget i, dvs der hvor jeg eller andre har markert meg i et bilde eller et videoklipp, gjøres tilgjengelig for alle mine venner og alle deres venner. Det er mange mennesker jeg overhodet ikke kjenner det!

For å strekke det lengre så anbefaler de også at min trosretning og politiske ståsted også gjøres tilgjengelig for alle venner og venners venner. For ordens skyld; i Norge regnes både trosretning (religion) og politisk ståsted (tilhørighet) som sensitive personopplysninger (link til NorSIS, som også angir andre typer opplysninger som også er å anse som sensitive personopplysninger i henhold til personopplysningsloven).

Til slutt anbefaler de at muligheten til å kommentere på mine innlegg begrenses kun til mine venner. Videre at mine e-post adresser, IM (instant messaging, f.eks. MSN), telefonnumre og adresser kun skal vises overfor venner.

For meg er det nesten som om Facebook anbefaler å bryte de grunnleggende menneskerettigheter, spesielt med tanke på tro og politisk tilhørighet. Selv om vi har det godt og trygt her i Norge, så vil jeg fraråde de fleste fra å oppgi spesifikk trosretning eller politisk tilhørighet på nettet.

Til slutt viser jeg bildet som styrer applikasjoner, spill og websider. På mitt oppsett kan du se at jeg har 5 ulike applikasjoner som får lov til å bruke mine Facebook data. Det er programvare for å bruke Facebook på henholdsvis mobiltelefon (HTC Desire) og min iPod Touch, samt Spotify. Spotify kan via Facebook vise spillelister jeg har laget til med musikk jeg hører på. (Jeg fant ut at jeg hadde en såpass variert musikksmak at noen ensidig profilering av meg på bakgrunn av musikksmaken ikke burde bli for ille. :-))

Ellers har jeg på de øvrige valgene ikke aktivert disse funksjonene (Info, personalisering, Public search), da jeg ikke trenger dem, og jeg ser ingen ulemper for noen ved å ikke aktivere dem heller.I neste bloggpost vil jeg skrive litt om applikasjoner og bruken av grupper på Facebook. Her er det en del informasjon som de fleste ikke er klar over, og flere feller man bør være observant på.

1 comment:

  1. Bare sånn at du har noe å gjøre på; for oss som kjører facebook på engelsk er det ikke de samme kolonnene som på Norsk... Norsk har 4 kolonner, engelsk har 3.

    Lager du en versjon til? ;)

    ReplyDelete

All comments will be moderated, primarily for spam. You are welcome to disagree with my posts of course.