Thursday, December 16, 2010

Hvem stoler du på?

Hvem stoler du på egentlig?
Din bedre halvdel? Dine barn? Naboen? Politiet? Banken? Kommunen? NSM?

For kort tid siden ble jeg gjort oppmerksom på en liten detalj rundt bankenes avtalevilkår for betalingskort, derav denne bloggposten. (Tusen takk til "R"!)

Jeg er kunde i 3 ulike banker i Norge. Av flere gode årsaker vil jeg ikke oppgi hvilke, og jeg gjør her en antagelse om at bruksvilkårene for betalingskort er de samme i alle banker, ihvertfall på papiret.

Denne bloggposten gjelder selvfølgelig passord (...), her i form av PIN koder. Disse skal du nemlig ikke gi til noen andre i følge avtalevilkårene. PIN koden er din personlig, punktum. Nå er det sånn at jeg stoler på min kjæreste (offisielt titulert som ektefelle eller kone), og hun har fått låne mine kort til f.eks. shopping tidligere. Så der; jeg har oppgitt at jeg bryter avtalevilkårene. Så får vi se om det skjer noe i etterkant av dette.

Jeg ble litt nysgjerrig, og laget en enkel spørreundersøkelse på nett, og spurte familie/venner/kontakter via Facebook om de kunne ta seg 2 minutter til å besvare den. Med 37 personer som har gjennomført pr 16 desember så er det ikke mye grunnlag, men her er resultatene (klikk for full størrelse):


Selv med små forskjeller så er det jo fascinerende at man stoler noe mindre på egne/partners barn enn personer utenfor nærmeste familie (spørsmål 3-4 vs spørsmål 5).

Uansett synes jeg at det er et klart og tydelig gap mellom bankenes avtalevilkår og hvordan "folk flest" gjør sin personlige risikovurdering i forhold til personlige PIN koder. Mitt spørsmål blir egentlig om dette bruddet på avtalevilkårene i seg selv er nok til reaksjoner fra banken, selv om ingen hendelse har inntruffet så langt?

Jeg hører svært gjerne din mening.

2 comments:

 1. Interessant! Jeg tror en av konklusjonene dine kan skyldes demografi fremfor et spørsmål om tillit:

  "Selv med små forskjeller så er det jo fascinerende at man stoler noe mindre på egne/partners barn enn personer utenfor nærmeste familie (spørsmål 3-4 vs spørsmål 5)."

  Om vi antar at respondentene utgjør et tverrsnitt av Facebookvennene dine, er det sannsynlig at de også utgjør et statistisk materiale som ligger rundt din egen alders- og livssituasjonsgruppe, og det er kanskje ikke så mange av dem som har barn i en aldersgruppe som behøver å låne bankkort?

  Bare en tanke.

  ReplyDelete
 2. Heisann Christian!

  Statistikk kan lyve så det holder. I dette tilfellet er nok mitt statistiske grunnlag så tynt at det ikke egner seg til statistikk som sådan. ;-)

  Uansett; det var litt morsomt og interessant å se på svarene, og til ettertanke: bedre formuleringer ift hvem det er relevant å ta med i undersøkelsen.

  Dersom du ikke har betalingskort, er under 18 og/eller ikke har barn i "kortalder", så er ikke denne undersøkelsen for deg. :-)

  ReplyDelete

All comments will be moderated, primarily for spam. You are welcome to disagree with my posts of course.