Thursday, January 06, 2011

Facebook places - ny runde med sikkerhet


I går, det vil si onsdag 5. januar, ble endelig Facebook "Places" tjenesten også tilgjengelig for bruk i Norge. Personverninnstillingene relatert til denne funksjonen har vært tilgjengelig lenge, men dagens lille test (skjermbildet over) viser at ihvertfall mange av mine kontakter enda ikke har endret på dette. Det må vi få gjort noe med.

Jeg har tidligere skrevet om Facebook sikkerhet (passord) og personvern (del 1 og del 2), og ikke minst om såkalte "geolokasjonstjenester" i bloggposten "Hvor er du?". Med introduksjonen av "Places" vil jeg anbefale at du først leser bloggposten "Hvor er du?", og deretter anbefaler jeg at du gjør følgende i Facebook oppsettet ditt (klikk på bildene for full størrelse):

1. Velg "Personverninnstillinger" under menyvalget "Brukerkonto" som du har øverst til høyre i Facebook bildet. Du vil da få et bilde som ser slik ut (nedenstående er mitt eget oppsett):


2. Her velger du "Tilpass innstillinger" nederst, og får da opp en rekke ulike valg, som vist under (nok en gang; mine innstillinger, som jeg også anbefaler andre å benytte):


 Merk at jeg bevisst ikke har aktivert funksjonen "Ta meg med i Folk som er her nå når jeg har sjekket inn". Denne funksjonen gjør nemlig at ikke bare vennene dine, men også andre og helt eksterne personer kan se at du har sjekket inn et sted når de er i nærheten. (Jeg har ikke sett noen definisjon på "i nærheten" enda...)

Fortsetter du nedover på listen, så får du opp disse valgene også:


Som du ser av bildet over, så har jeg satt opp Facebook profilen min slik at det stort sett bare er mine venner som kan se og evt gjøre endringer ift min profil. Funksjonen "Venner kan sjekke meg inn på steder" er den interessante i forhold til "Places" funksjonen. Når du klikker på "Endre innstillinger" (som markert over), så før du opp en dialogboks slik den du ser under:


Her er det da jeg anbefaler at dette valget settes til "Deaktivert", og deretter trykker du Ok. Da var de nødvendige endringene gjort, og du har fortsatt noenlunde kontroll over din Facebook profil. :-)


--
I en senere bloggpost skal jeg skrive litt om hvordan du kan sikre deg bedre dersom noen skulle stjele tilgangen til din Facebook konto, slik at du enklere og raskere kan få tilbake kontrollen. Her vil jeg også vise litt om hvordan du kan sjekke hvorvidt andre har vært innlogget på din Facebook profil.

7 comments:

 1. Det finnes også innstilling for å hindre dine venners tredjepartsapplikasjoner fra å aksessere dine lokasjonsdata. Denne bør en jo også disable.. Sammen med det meste annet som venners tredjepartsapplikasjoner kan hente ut om deg egentlig.. :) Det er et villniss å finne ut av. Med fullt overlegg såklart.

  ReplyDelete
 2. Takker for godt innspill Jan Roger!

  Jeg har nevnt tredjeparts applikasjoner og deres tilgang til dine data tidligere, men utfordringen her er jo å ta relevante screenshots og evt. vise hvordan man bør sette disse innstillingene. Selv har jeg pr. i dag 7 applikasjoner godkjent for tilgang til min Facebook profil, de fleste er Facebook klienter som Flipboard, Friendly og noen andre. Hvilke man skal tillate og hvilke man bør blokkere er vanskelig å si noe konkret om, og blokkere alle er vanskelig dersom du i det hele tatt ønsker å bruke Facebook.

  Vil i samme omgang også anbefale et innlegg hos NRK Beta som jeg fant via min kollega Remi i dag, absolutt verdt å lese:

  http://nrkbeta.no/2011/01/06/vet-du-hva-du-gjoer-naar-du-trykker-paa-like-knappen-paa-facebook/

  ReplyDelete
 3. Jada, en ting er dine egne tredjepartsapplikasjoner. Men jeg snakker om venners tredjepartsapplikasjoner! Disse nås under "Info accessible through your friends - Control what information is available to apps and websites when your friends use them." Dette er altså innstillinger som avgjør hva slags tilgang dine venners applikasjoner har til dine data! Det er såklart lagt under en egen innstilling. Og som default deles f.eks. lokasjonsdata ut, selv om du har skrudd av deling av dette til dine venner. Dine venners applikasjoner, og Facebook er jo FULL av alle mulige lugubre apps, har altså fortsatt tilgang til dine lokasjonsdata.. Ganske utrolig. :)

  ReplyDelete
 4. Og når det gjelder Like knappen, så er jo det én ting med folk som faktisk trykker på den. Men på tusenvis av websider trenger en jo ikke en gang å trykke. De er jo integrert mot Facebook og de får vite at det er akkurat du som har besøkt siden og hva du har gjort der. Se f.eks. artikler på Nettavisen og Dagbladet som har utsagn som "39 people like this. Be the first of your friends" med bilder av vennene dine osv. Det blir jo som en tracking-cookie, bortsett fra at denne vet om din fulle identitet, livshistorie osv. ;) Det begynner å bli litt av et overvåkingssystem det hele!

  ReplyDelete
 5. Ah, du er på personverninnstillinger, Applikasjoner, spill og nettsider, "Informasjon som er tiljgengelig gjennom vennene dine" innstillingen. :-)

  Der har jeg selvfølgelig skrudd av alt. En ting er å stole på vennene mine, en annen er å stole på alle applikasjoner som alle mine venner finner på å bruke på Facebook. ;-)

  Men selvfølgelig, gode og viktige poenger hele veien her Jan Roger!

  ReplyDelete
 6. Bra innlegg! Jeg har lenket det opp på et mer generelt innlegg om geografisk lokalisering på Sikkerhetsbloggen i dag. Vh. Kjetil Berg Veire, informasjonssjef Nasjonal sikkerhetsmyndighet

  ReplyDelete
 7. Jepp. Det var det jeg tenkte på. Det er jo en innstilling som de aller fleste ikke har tenkt på i det hele tatt. :)

  ReplyDelete

All comments will be moderated, primarily for spam. You are welcome to disagree with my posts of course.