Tuesday, February 08, 2011

Bedre sikkerhet når du bruker Facebook

Endelig har den kommet. Muligheten for at jeg i Facebook innstillingene mine kan skru på valget for å alltid bruke Facebook via en kryptert forbindelse. En bitteliten endring med STOR effekt for ditt personvern og konto på Facebook. Dette bør du ta i bruk øyeblikkelig.
Facebook har en lang historikk hvor de gang etter gang har snevret inn vårt personvern. Dette har gjort ved å la våre opplysninger i stadig større grad være tilgjengelig for absolutt alle på Facebook, og så har det vært opp til oss som brukere å begrense denne informasjonsdelingen med fremmede.

Mange har også fått med seg debatten om mobbing blant både barn, ungdommer og voksne som for lengst også har spredd seg til sosiale medier slik som Facebook. Selv kjenner jeg flere som har vært utsatt for slikt. I tillegg skjer det også at andre stjeler tilgang til Facebook kontoer. Dette gjøres i forbindelse med mobbing, informasjons- og ID-tyveri og en lang rekke typer økonomisk kriminalitet. Tyveri av andres Facebook kontoer ble gjort ekstremt enkelt for en tid tilbake, i form av et programtillegg kalt "Firesheep". Tyveri og misbruk av andres Facebook kontoer steg kraftig på grunn av dette.

Denne nye muligheten fra Facebook er i så måte svært velkommen. Dessverre har de valgt å gjøre det slik at du selv må gå inn i oppsettet for din Facebook konto og skru på funksjonen. Heldigvis er det en engangsjobb, og går svært raskt å utføre. Her er min lille steg-for-steg guide:

1. Logg deg inn på Facebook

2. På meyen "Brukerkonto" oppe til høyre velger du "Kontoinnstillinger":


3. Neste bilde ser slik ut (klikk bildet for å se full størrelse):Her skal du klikke deg inn på valget Kontosikkerhet.

4. Du skal da på neste bilde se blant annet dette:Her skal du sette kryss i boksen for Surf Facebook på en sikker tilkobling (https) når mulig. Deretter klikker du på Lagre, og så er du ferdig.

Det du nå har gjort er å sørge for at alle data mellom deg og Facebook vil gå kryptert (=uleselig for andre) når dette er mulig. Stort sett vil det bety hele tiden. Det er straks blitt mye vanskeligere for andre å kunne avlytte din trafikk mot Facebook, du slipper ulovlig innsyn og reduserer risikoen for at andre klarer å stjele Facebook kontoen din.

Enkelt og greit! :-)

No comments:

Post a Comment

All comments will be moderated, primarily for spam. You are welcome to disagree with my posts of course.