Thursday, February 24, 2011

Oppdater din PC del 1 (Java)


Ovenstående bilde er tatt fra nettbanken min, men det kunne selvfølgelig vært tatt fra en rekke andre steder også. Det er nok av sikkerhetsfolk og andre som skriver og sier dette - du kan simpelthen ikke ha unngått å lese det. Men hva betyr det i praksis? Jeg skal lage noen enkle guider med skjermbilder for å forklare hva du bjør gjøre, og jeg begynner med oppdatering av Java Runtime Environment.

På godt norsk er Java et lite program som igjen gjør at andre programmer, spill og reklame (!) kan vises på datamaskinen din og på nettsider.

Du har mest sannsynlig Java på din Windows datamaskin allerede. I de fleste nettbanker bruker man nå BankID for å logge seg på, og BankID bruker Java. Java har en logo som ser slik ut (du vil se denne mange steder når Java brukes, i ulike farger og størrelser):

Java sjekker automatisk for oppdateringer, men dette skjer ikke før du faktisk starter Java, f.eks. når du skal logge deg på nettbanken din. Java vil også se etter oppdateringer en gang pr måned, men du kan selv manuelt søke etter oppdateringer. I tillegg bør du også fjerne eldre versjoner av Java, dersom dette finnes på din maskin. Slik gjør du det (skjermbildene er basert på Windows XP, men alle bilder utenom det første skal være helt lik på Vista og Windows 7):

1. Gå via START menyen til Kontrollpanelet i Windows:

2. Finn JAVA ikonet, og dobbeltklikk på dette:


3. Du får da opp dette kontrollpanelet for Java:


4. Derfra går du inn på "Update" delen:

Her skal du klikke en gang på "Update Now" knappen.

5. Java vil nå sjekke etter oppdateringer. Dersom det er noen oppdateringer tilgjengelig, så skal du si ja til å laste den ned og installere oppdateringen. Installasjonsbildet ser slik ut:


Når Java er ferdig oppdatert så er du litt sikrere i forhold til bruk av nettbank og Internett generelt.

Imidlertid kan det også ligge gamle versjoner av Java på maskinen din, som oppdateringsprogrammet ikke fjerner automatisk. Dette kan du sjekke på følgende måte:


6. I Windows kontrollpanelet skal du dobbeltklikke på dette ikonet:
7. Du får da opp et vindu som viser installerte programmer på din Windows maskin:


Her ser du at jeg har Java(TM) 6 Update 24 installert, og du ser Java logoen (en kaffekopp...) til venstre for navnet. Dersom du har flere versjoner installert, vist gjennom flere linjer i bildet over (f.eks. kan det stå Java(TM) 6 Update 7), så klikker du på disse og deretter Avinstaller/remove knappen som vises.


Versjon 6 oppdatering 24 er den nyeste versjonen av Java, og du bør helst ikke ha noen eldre versjoner installert på maskinen din. Neste versjon av Java er planlagt å komme om kvelden den 7. juni 2011. Da er det på tide å gjenta denne prosessen - for å være sikrest mulig.

Så en liten advarsel til slutt:
Du bør ikke gjøre dette selv på maskinen du benytter på jobb, uten først å sjekke med IT-avdelingen. De bør ha en sentralisert styring av slike oppdateringer, og installasjon/fjerning av andre Java versjoner kan forårsake problemer. Så er det sagt. :-)

4 comments:

 1. Hei!

  Bra innlegg, Per! Men hva med å anbefale Secunia PSI?

  http://secunia.com/vulnerability_scanning/personal/

  Det må jo være det absolutt letteste for privatpersoner?

  ReplyDelete
 2. Takk!

  Du har selvfølgelig helt rett i det, men jeg har valgt å lage en post pr produkt uten å bruke tredjeparts applikasjoner først, slik som PSI. Det er en grunn til det. ;-)

  Har tenkt å lage tilsvarende for Apple Software Update og Adobe Shockwave/Flash/Reader. Deretter også en liten guide til PSI - forøvrig noe jeg installerer på enhver privat maskin jeg blir bedt om å sjekke.

  ReplyDelete
 3. Ikke så lett å bruke oppdatert Java hvis man jobber med Cisco produkter...

  ReplyDelete
 4. Win 7 (engelsk)
  Control Panel -> System and Security -> Programs -> Java

  ReplyDelete

All comments will be moderated, primarily for spam. You are welcome to disagree with my posts of course.